31 oktober 2019
Jos Mewiss
  Vrienden

CONGRES VPTZ MET O.A. KONINGIN MAXIMA

In gesprek met koningin Máxima en minister Hugo de Jonge

Op 18 september 2019 heeft in Theater de Flint in Amersfoort het VPTZ-congres “Samen van betekenis – jij maakt het verschil” plaatsgevonden. Namens het Plattelandshóes waren Truus Geraeds, Loes Sijben, Frans Joosten en Peter Janssen aanwezig. Onderstaand een kort verslag.


Het centrale thema was het met elkaar in gesprek gaan over de palliatieve, terminale zorg, welke betekenis “er zijn” voor vrijwilligers heeft en de betrokken familieleden; wat echt van betekenis is in de laatste levensfase en hoe ervoor gezorgd kan worden dat dit in de toekomst mogelijk blijft.

Tijdens de conferentie werd de “Prijs van de vrijwilliger”- award uitgereikt. Helaas niet aan het Plattelandshóes. Maar niet getreurd. Wij kregen vooraf te horen dat we tijdens het congres met de koningin en de minister in gesprek mochten gaan. En ja, zeg het maar zelf, daar zeg je geen ‘nee’ tegen.

We hebben eerst de burgemeester van Amersfoort gesproken, die vragen stelde over ons hospice/verblijfshuis en specifiek over het vrijwilligerswerk. Vervolgens mochten we met koningin Máxima praten. De koningin was benieuwd naar onze motivatie om vrijwilligerswerk te verrichten in een hospice. We kregen allen uitgebreid de kans om dit te vertellen. Er was ruim voldoende tijd om het Plattelandshóes goed neer te zetten. Koningin Máxima bleek goed op de hoogte van de palliatieve zorg en legde ook een verbinding met het Oranje fonds waar wij destijds een mooie gift van ontvangen hebben. Aansluitend spraken we nog met Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Kort samengevat: het was heel bijzonder om met de koningin en de minister in gesprek te gaan en te vertellen hoe wij – ieder op eigen wijze -  verbonden zijn aan het mooie Plattelandshóes en wat dit hospice/verblijfshuis inmiddels voor velen betekent en al betekend heeft. Een mooie ervaring om mee te maken.

Onderstaand een link naar een kort filmpje:

https://bdu.bbvms.com/view/playout_autoplay/3423569.html